Blaas uw oude computer nieuw leven in met Linux

Heeft u nog ergens een oude computer staan met verouderde software erop die verder nog prima functioneerde? U kunt deze computer weer gaan gebruiken met de gratis software ‘Linux’. De kans is groot dat u al apparaten in huis heeft waar linux op draait, zoals smartphones en tablets. Behalve de smartphones en tablets van Apple en Microsoft draaien ze bijna allemaal Android wat een zogenaamde linuxdistributie is. En de software van Apple (OS-X voor mac’s en iOS voor iphone/ipad/ipod) is gebaseerd op BSD wat min of meer het oudere broertje van Linux genoemd kan worden (al zal niet elke BSD en/of Linux aanhanger het hier mee eens zijn).

Een aantal veelgebruikte Windows software-titels bestaan ook voor linux en zo niet dan is er een alternatief gemaakt door de open-broncode gemeenschap. Maar ook uw favoriete websites die u bezoekt draaien bijna altijd op Linux webservers. En uw internetprovider gebruikt hoogstwaarschijnlijk Linux systemen voor uw e-mail. Veel wetenschappers werken ermee en ook de ervaren computerfreaks zullen ermee bekend zijn.

Voor thuisgebruik bestaat linux ook al erg lang, linux bied ook verschillende zogenaamde desktop-omgevingen (letterlijk vertaald bureaublad, waar uw favoriete programma’s met een icoontje te vinden zijn). Als u gewend bent aan Windows of Apple zijn er linux distributies die daar zoveel mogelijk op lijken. En als u een moderne snelle computer gebruikt kunt u gebruik maken van de mooiste oplossingen die er zijn. Maar wij richten ons op het ombouwen van oudere computers naar Linux en daarvoor gebruiken wij de distributie ‘Lubuntu’. Het is een variant van het zogenaamde ‘Ubuntu’ wat 1 van de meest populaire Linux distributie is voor computers en laptops.

Lubuntu heeft erg weinig PC kracht nodig om goed te werken. U kunt gewoon Google Chrome of Firefox gebruiken en er prima mee naar Youtube of Netflix kijken. Er is het gratis Open Office waarmee u bestanden van Microsoft Office (Word en Excel) kunt openen en er zijn 100en gratis spelletjes beschikbaar. Het voordeel van linux is dat het amper onderhoud nodig heeft, weinig last heeft van virussen en spamsoftware en gratis is. Een pc waar lubuntu door ons op geinstalleerd is start snel op en kan nog jaren blijven functioneren als extra ‘internet/werkplek’ in huis.

Via het softwarecentrum kunt u kiezen uit 1000en softwaretitels, van spelletjes tot software om de positie van de planeten en sterren te kunnen berekenen.

De kosten van de installatie van Lubuntu met standaard toepassingen voor internet, e-mail, video/dvd kijken en tekstverwerken plus een gratis handleiding voor het installeren van andere software bedragen 25 euro per computer/laptop. Dit is exclusief overzetten van uw bestanden, indien u dit wel wenst laat het ons dan vooraf weten.

Onno Geerdink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *